Tänä kesänä minun ensisijainen liikuntamuotoni tulee luultavasti olemaan lenkkeily. Pidän juoksemisesta eteenkin kauniilla ilmalla ja hyvän musiikin tahdissa. En ole koskaan nauttinut salitreeneistä. Jotenkin vain tuntuu tyhmältä mennä sisälle treenaamaan, kun ulkona voi liikunnan lisäksi nauttia raittiista ilmasta, kauniista maisemista ja rauhallisuudesta. Minä olen huomannut liikunnan kohentavan mielialaani varsinkin, jos liikun ulkona. Ulkona liikkumisen lisäksi musiikki lisää minulla treenien tehokkuutta. Jaksan juosta huomattavasti pidempään ja juoksu on myös miellyttävämpää. Lenkille on oikeastaan todella hauskaa lähteä, kun saan samalla uppoutua lempibiiseihini. Olen usein miettinyt johtuuko tämä vain tanssitaustastani, vai onko musiikki yleisesti liikunnan tehoa lisäävä tekijä. Luin aiheesta hieman, ja kokosin tähän muutamia mielenkiintoisia löytöjä.
Useissa tutkimuksissa ollaan havaittu, että musiikki tehostaa selkeästi liikuntasuoritusta silloin, kun liikunnan intensiteetti on keskitasoinen tai matala. Hyvin raskaassa liikunnassa musiikki ei ole lisännyt suorituksen kestoa tai intensiteettiä. Minulla juoksun teho menee luultavasti aina tuohon keskitasoon, joten otan tässä esimerkiksi erään siihen liittyvän tutkimuksen. Tutkimuksessa koehenkilöt jaettiin kontrolliryhmään, jossa ei kuunneltu musiikkia, ja klassisen musiikin ryhmään. Tuloksena oli, että musiikkia kuunnelleessa ryhmässä koehenkilöillä oli matalampi syke ja verenpaine. Tutkijat selittivät tuloksia sillä, että musiikki auttaa rentouttamaan lihaksia, jolloin verenkierto paranee. Lähes kaikissa tutkimuksissa havaittiin, että musiikin kuuntelu liikunnan aikana madalsi subjektiivista kokemusta suorituksen kuormittavuudesta. Jos kuormittavuuden kokee matalammaksi, niin luultavasti myös jaksaa juosta pidempään ja kovempaa. Ei ihme, että minulla sujuu lenkkeily huomattavasti paremmin napit korvilla!
Miten musiikki sitten mahdollisesti lisäisi liikunnan tehoa? Yksi hypoteeseista perustuu siihen, että keskushermostoon informaatiota tuovan järjestelmän kapasiteetti on rajallinen. Eli kun yksi hermorata tuo informaatiota keskushermostoon hermoimpulsseina, se samalla hillitsee toisen hermoradan tuomia hermoimpulsseja. Näin ollen musiikki siis voisi vähentää rasituksen aiheuttamien signaalien havaitsemista. Lisäksi on huomioitava rytmin vaikutus liikuntasuorituksen tehoon, sillä ihmisillä on luontainen taipumus synkronoida rytmiä ja liikettä. Tutkimuksissa fMRI datasta on myös havaittu, että ventraalisen liikeaivokuoren aktiivisuus kasvaa henkilön kuunnellessa miellyttävää rytmiä. Ainakin nämä asiat saattavat osaltaan selittää sitä, miksi liikunnan teho kasvaa kuunneltaessa musiikkia. Minua kiinnostaa kovasti neurotiede, joten tämä musiikin ja liikunnan välinen yhteys osottautui todella jännäksi! Jos tekin kiinnostuitte niin voitte lukea lisää artikkelista, johon pääsee postauksen lopussa olevasta linkistä.
Jos siis harrastatte juoksua niin ottakaahan mp3 mukaan ja lempimusiikit soimaan. Liian kovalla ei toki kannata kuunnella, jotta kuuloaisti ei vaurioidu! Minun tämän hetken parhaat juoksun vauhdittajat ovat Taylor Swift - Bad Blood, Zedd - I want you to know ja Maroon5 - Animals. Normaalisti kuuntelen aivan erilaista musiikkia (hidasta ja tunteellista), mutta lenkillä tarvitsen kunnon meininkiä.
Lähde:
C. Karageorghis ja D. Priest, Music in the exercise domain: a rewiev and synthesis (Part 1), International Rewiev in Sports and Exercise Psychology, 2011
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339578/